kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Otizm semptomları diyet ve takviyelerle azaltılabilir mi?

Otizm semptomları diyet ve takviyelerle azaltılabilir mi?
3 Nisan 2022 10:13
A+
A-

Otizm semptomları diyet ve takviyelerle azaltılabilir mi?

Otizm, erken çocukluk döneminde başlayan ciddi bir gelişimsel bozukluğun adı. Bu konuda farkındalık ve erken tanı çok önemli. Peki bununla birlikte, diyet ve takviyelerle semptomların en aza indirilmesi mümkün mü? İşte otizmde beslenmenin rolü…

Otizm, doğuştan gelen ve çocuklarda üç yaşına kadar fark edilen gelişimsel bir farklılık. Sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte 54 çocuktan 1’ine ‘otizm spektrum bozukluğu‘ tanısı konuyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç Dr. Ayşe Çiğdem Zeybek, yaygınlığı her geçen gün artan otizm spektrum bozukluğuyla ilgili bulguların düzeltilmesinde beslenmenin rol aldığına dikkat çekiyor.

Doç Dr. Zeybek’e göre, çalışmalar özellikle Omega 3 yağ asitlerinin kullanımının hiperaktivite, yineleyici hareketler ve sosyal davranış gibi bulgularda olumlu yönde gelişme elde edilebileceğini gösteriyor.

Her balık yağının etken maddeleri yeterli miktarda olmuyor ve yaş gruplarına göre içerikleri değişiyor.

Otizmin nedeni ve tedavisiyle ilgili çalışmalar devam ederken, bu konuda çeşitli beslenme düzenlemelerinin yanı sıra, Omega 3 yağ asitlerinin kullanımını detaylı olarak araştırılıyor ve olumlu etkileri de görülüyor.

OMEGA 3 SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!

Özellikle Omega 3 düzeyi az olan hastalarda bu durum daha belirgin oluyor. Test edilmiş tedavi yöntemlerinde, Omega 3’ler arasında yer alan EPA (damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığı) ve DHA’nın (beyin/bellek ve göz sağlığı) birlikte kullanımı stereotipik hareketler ve sosyal iletişim üzerine etkin olabiliyor.

Son yıllarda denizlerdeki kirlilik ve ısınma nedeniyle balıklardaki Omega 3 kalitesinin ve miktarının değişmesi ve ağır metal yükündeki artışla balık tüketiminin azalması, Omega 3’lerin besin takviyesi olarak alınmasını önemli hale getiriyor.

Öte yandan, Omega 3’ü seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Öncelikle her balık yağının Omega 3 içeriğinin aynısı olmadığını bilmek gerekiyor. EPA ve DHA oranlarının trigliserid formunda olmasına dikkat etmek ve yaş aralığına uygun, kişiye özel, doğru omega ürünü seçmek de çok önemli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.