kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,5457
EURO
34,8627
ALTIN
2.427,60
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Aralıklı oruç nedir?, Ne işe yarar? (Intermittent Fasting)

Aralıklı oruç nedir?, Ne işe yarar? (Intermittent Fasting)
8 Şubat 2022 06:43
A+
A-

Aralıklı oruç nedir?, Ne işe yarar? (Intermittent Fasting)

Vücudumuza giren besinlerin yarattığı metabolik etkileri kontrol altına alabilmek için tercih edilen aralıklı oruç (Intermittent Fasting) son dönemde oldukça popüler. Bu beslenme yöntemine göre günün belli saatlerinde öğünler yapıp belli saatlerinde ise vücudumuzu aç bırakıyoruz. Ama bu nasıl yapılabilir? Belli kuralları var mıdır? İşte aralıklı oruç hakkında dikkat edilmesi gerekenler…

Aralıklı oruç (Intermittent Fasting) sisteminde günlük beslenmemizi planlamak kısa vadede çok etkili sonuçlar yaratsa da uzun vade için çok kullanılabilir bir yöntem değil. Aksine uzun vadede vücudumuza bir takım kötü geri dönüşler yaratma olasılığı da var. Önerilerimizi uygulamadan önce bir sağlık uzmanına danışmayı unutmayın.
Öncelikle yaratacağınız kalori açığı ile birlikte gün içinde ne kadar makro (Karbonhidrat, Protein, Yağ) tüketeceğinizi hesaplamanız lazım. Hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz
Adından da anlaşılacağı gibi ‘oruç’ tutacağınız bu yöntemde vücudunuzu belli periyodlarda aç bırakmanız gerekiyor. Ne kadar aç bırakacağınızı tercih etmek size kalmış, fakat bu sistemi ilk defa deneyimleyecekseniz kendinizi çok uzun sürelerle zorlamamanızda fayda var.
Buna göre 16:8 ya da 5:2 gibi sistemler denenebilir, 16:8’de 16 saat aç kalıp 8 saat yemek yeme süresine sahip olunuyor (saat 20.00’de son öğün tüketilip ertesi gün öğlen 12.00’ye kadar oruç tutuluyor) 5:2’de ise üst üste 2 gün olmamak şartıyla günlük kalori ihtiyacının %25’i tüketiliyor. Diğer 5 günde ise standart aralıklıklarda kalori alınıyor.
Aralıklı oruç, vücuttaki kan şekerinin ve insülin dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Kalınan uzun süre açlığın da yarattığı etkiyle kilo kaybı sağlıyor. Vücutta azalan yağ oranı ve düzenli beslenme, metabolizma hızını yükseltiyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.