kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,3733
EURO
34,9924
ALTIN
2.326,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi: Her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderiyor

Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi: Her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderiyor
28 Ocak 2022 09:55
A+
A-

Uzayda daha önce hiç görülmeyen gizemli bir nesne keşfedildi: Her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderiyor

Gök bilimciler, Dünya’dan dört bin ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve daha önce Samanyolu Galaksisinde eşine benzerine rastlanmayan bir nesne keşfettiklerini açıkladı. Dönen cismin her 18 dakikada bir radyo sinyali gönderdiğini belirten araştırmacılar, nesnenin gizemini çözmek için çalıştıklarını aktardı.

Avustralyalı bilim insanları, Samanyolu galaksisinde daha önce görülen hiçbir şeye benzemediğini iddia ettikleri bir nesne keşfettiklerini duyurdu.
Söz konusu nesne ilk olarak, Curtin Üniversitesi’nde öğrenci olan Tyrone O’Doherty tarafından keşfedildi. O’Doherty, Batı Avustralya’nın Murchison Widefield Array olarak bilinen bir bölgesinde, bir teleskop ve geliştirdiği yeni bir teknik kullanılarak nesneyi görüntülemeyi başardı.
Bununla birlikte, gizemli nesnenin 18 dakikada bir, tam bir dakika boyunca büyük bir radyo enerjisi patlaması saldığı gözlemlendi.
O’Doherty, Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’nden (ICRAR) astrofizikçi Dr Natasha Hurley-Walker tarafından yönetilen bir ekibin parçasıydı.
ICRAR tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıktı ve kayboldu. Bu tamamen beklenmedik bir şeydi. Bir astronom için biraz ürkütücüydü çünkü gökyüzünde bunu yaptığı bilinen başka hiçbir şey yok” denildi.
Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından astrofizikçi Dr. Gemma Anderson ise  bir dakika boyunca yanan bir nesnenin “gerçekten tuhaf” olduğunu söyledi.
Bilim insanları ayrıca nesnenin Dünya’dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta olduğunu, inanılmaz derecede parlak olduğunu ve son derece güçlü bir manyetik alana sahip olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Öte yandan, araştırmacılar nesnenin bir nötron yıldızı veya beyaz bir cüce olabileceği söyledi.
Nötron yıldızı,  bir yıldızın süpernova olarak patladıktan sonra geri kalan kısmın kendi içine çökmesiyle oluşuyor. Beyaz cüce ise yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlar olarak tanımlanıyor. Ancak, gizemli nesnenin  ne olduğu şu an için belirsizliğini koruyor.
Dr Hurley-Walker, “Daha fazla tespit, gök bilimcilere bunun nadir görülen bir kerelik bir olay mı yoksa daha önce hiç fark etmediğimiz yeni bir cisim mi olduğunu gösterecek. Bu nesneyi anlamayı ve daha fazlasını bulmak için çalışmamızı genişletmek için sabırsızlıkla bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.