kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Maviş: “Öğrenciler arasındaki eşitsizlik derinleşti”

Maviş: “Öğrenciler arasındaki eşitsizlik derinleşti”
20 Şubat 2024 19:10
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, “eğitime yeterli bütçe ayrılmadığını” öne sürerek, “Bütçe rakamları, geçmiş yıllara göre Türk lirası bazında artmış görünse de, enflasyona yenik düştü” dedi.

Maviş yaptığı yazılı açıklamada, “okulların ihtiyaçlarının okul aile birlikleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve hayırsever iş insanlarının üzerine yıkıldığını” savundu.

“Devletin okul yapma sorumluluğundan kaçtığını” iddia eden Maviş, “bu açığın iş insanları tarafından giderilmeye çalışıldığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ‘Bir Okul da Sen Yap Kampanyası’na iş insanlarının katkı koyduğunu” ifade etti.

Maviş, “Bir tarafta hükümet kendi itibarı için külliye inşa ederken, diğer tarafta okulların yapımını iş insanlarının üstlenmesi ülkenin içine düştüğü yozlaşmış durumun bir özeti…” iddiasında bulundu.

Mustafa Kemal İlkokulu (Eski adıyla Akova-Yıldırım İlkokulu) ve Mehmetçik İlkokulu’nda güçlendirme çalışmalarının sona  yaklaştığını belirten Burak Maviş, kullanılan malzeme ve uygulanan teknik açısından iyi bir örnek oluşturması için tadilatların takipçisi olduklarını kaydetti.

Deprem fizibilite kriterlerine uygun olmayan Yeniboğaziçi İlkokulu’nun bir blokunun kullanım dışı bırakıldığını ifade eden Maviş, yine bir iş insanı tarafından okulun yeni binasının tamamlandığını belirtti.

En az nüfusu olan okuldan, en fazla nüfusu olan okula kadar 100 bin TL ile 1 Milyon TL arasında yıllık rutin ihtiyaçların olduğuna işaret eden Maviş, bunların; temizlik ve hijyen malzemesi, eğitim materyalleri, fotokopi masrafları, telefon ve internet ücretlerinin yanı sıra gezi, gözlem ve sportif müsabakalardan oluştuğunu kaydetti.

“İhtiyaçları, Milli Eğitim Bakanlığının karşılamadığını” savunan Maviş, okulların, çeşitli ekonomik aktivite ve bağışlarla bütçe oluşturabildiğini belirtti. Burak Maviş, okul yöneticileri ve okul aile birliklerinin yasadaki görevlerinin aksine okula maddi kazanç getirebilecek faaliyetlere ve tadilat işlerine zaman harcadığını ifade etti.

“Öğretmenlerin, sınıf içerisinde ihtiyacı olan destek mekanizmaları noktasında da Bakanlık tarafından yalnız bırakıldığını” öne süren Maviş, öğretmenlerin, akademik işler yanında “ihmal, istismar, korunma, beslenme, barınma ve rehberlik” gibi öğrencilerin sosyal sorunları ile de ilgilendiğini belirtti.

Okullarda öğrenciler arasında ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin derinleştiğini ifade eden Maviş, “akran zorbalığının da eğitim faaliyetlerini olumsuz etkilediğini, bu konuda okul-aile sözleşmesinin hayat bulmasında ısrarcı olacaklarını” kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.