kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,4980
EURO
34,9033
ALTIN
2.440,43
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

​Eşsiz Tarihin İzleri

30 Ocak 2022 04:09
A+
A-

Geçmiş dönemlerde Doğu Akdeniz bölgesinde yalnız bir ada olarak var olan Kıbrıs, gerek imparatorluklardan gerekse komşu ülkelerden gelen denizcilerin uğrak yerleri arasında bulunmuştur. Bu durum da bölgenin zengin bir tarih ile günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Yüzyıllar boyunca Kıbrıs sahili farklı imparatorlukların ziyaretçi akınları ile beraber her bölgesindeki tarihi izlerini şimdilerde gelen misafirlerine sunuyor.

 

Tunç Devri’nin erken dönemlerinden başlayarak orta dönemlerine kadar geçen süre zarfında çevresindeki uluslar ile ilişkiler kurulması adına bölgede ticaret merkezleri ve şehirler ortaya çıkartılmıştır. Burada yer almakta olan Salamis Bölgesi ise Kral Evagoras’ın İran yönetimini devirmesi ile beraber ticari anlamda güçlenmeye başlamıştır. Ve ortaya çıkan bu büyüme hem Helenistik hem de Roma döneminde de devam etmeyi başarmıştır.

 

Roma İmparatorluğu’nun kontrolünü gittikçe kaybetmeye başlaması ile beraber bölgenin ticaretinde de gerilemeler ortaya çıkmıştır. Ancak bu durum kontrolün Bizans İmparatorluğu’na geçmesi ile beraber tekrardan eski haline dönmüştür. Sonraki 500 yıllık süre içerisinde ise Kıbrıs Venedikliler ve Osmanlılar da olmak üzere farklı güçlerin ellerine geçmiştir.

 

Geçmişten günümüze geçen süre içerisinde Kıbrıs başta Haçlıların kullanmış olduğu kalelerden anıtlara, dini mekanlardan Fransız Gotik ile Rönesans mimarisinin çeşitli unsurlarını taşımakta olan yapıtlara kadar farklı güzellikleri içerisinde barındırmaktadır. Latin kiliseleri, Ermeni manastırları ve daha sonrasında camiye dönüştürülmüş olan katedralleri ile beraber bölge, gelenlerin büyülenmesini sağlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.