kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,7416
EURO
36,5865
ALTIN
2.958,00
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Harvard Üniversitesi’nden yapay kalp adımı: Doğuştan gelen anormallikler tedavi edilebilecek

Harvard Üniversitesi’nden yapay kalp adımı: Doğuştan gelen anormallikler tedavi edilebilecek
14 Şubat 2022 15:16
A+
A-

Harvard Üniversitesi’nden yapay kalp adımı: Doğuştan gelen anormallikler tedavi edilebilecek

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, insan kalp hücrelerini kullanarak balık şeklinde bir biyohibrit cihaz oluşturdu. Yapay kalpler için önemli bir adım görülen teknoloji sayesinde, doğuştan gelen kalp anormallikleri ile ritim bozukluğu gibi durumların tedavi edilebileceği aktarıldı. Araştırmacılar, çalışmalarının devrim niteliğinde olduğunu belirterek, daha kamaşık bir cihaz üzerinde çalışmaya başlayacaklarını söyledi.

ABD’de yer alan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, insan kalp hücrelerinden yapılan ve tıpkı bir balık gibi yüzen canlı bir robot-balığın yapay kalplerin önünü açabileceğini ortaya koydu. Söz konusu “biyohibrit”, pompalayan bir insan kalbindeki kas kasılmalarını, kuyruğunu yan yana iterek yeniden oluşturdu.
Science dergisinde yayımlanan çalışmada, robot balığın  bir santimetre uzunluğunda plastik yüzgeçlere ve kağıt bir omurgaya sahip olduğu belirtildi. Ancak, her iki tarafında da  kasılmaları gerçekleştiren iki şerit canlı kalp kalp kası hücresi bulunduğu aktarıldı. Bununla birlikte, çıplak gözle bakıldığında gerçek bir balıkla karıştırılabilecek olan cihaz, bir zebra balığının şeklinden ve yüzme hareketinden ilham alınarak tasarlandı. Bilim insanları, bunun robotik alanındaki uygulamalarının yanı sıra, yapay bir kalp inşa etme yolunda önemli bir adım olduklarına inandıklarını söyledi.
Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan çalışma yazarı Kit Parker, “Nihai hedefimiz, bir çocukta doğuştan hatalı olarak oluşmuş bir kalbin yerini alacak yapay bir kalp inşa etmektir. Yaptığımız bazı çalışmalar da dahil olmak üzere, kalp dokusu veya kalpler oluşturma konusundaki çalışmaların çoğu, anatomik özellikleri veya kalbin basit atışını mühendislik dokularında kopyalamaya odaklanmıştır. Ama burada, yapılması daha zor olan kalbin biyofiziğini yeniden olduşturduk” diye konuştu.
Diğer taraftan, bilim insanları, biyohibrit balıklarını insan kök hücrelerinden elde edilen kardiyomiyositlerden (kalpte kasılma kuvveti oluşturmaktan sorumlu hücreler) oluşturdu. Kök hücre, kas hücrelerinden beyin hücrelerine kadar vücutta özel hücre tiplerine dönüşme yeteneğine sahip özel insan hücrelerine deniliyor.
Önceki cihazlardan farklı olarak, biyohibrit balık, kuyruk yüzgecinin her iki tarafında birer tane olmak üzere iki katman kas hücresine sahip. Bu sayede kas hücrelerinin bir tarafı kasıldığında, diğer taraftaki geriliyor. Araştırmacılara göre insan müdahalesi gerektirmeyen bu ‘kapalı döngü sistemi’ 100 günden fazla sürebiliyor. Etkileyici bir şekilde, kardiyomiyosit hücreleri olgunlaştıkça, balığın kas kasılma genliği, maksimum yüzme hızı ve kas koordinasyonu ilk ayda arttı.
Ekip, sonunda, biyohibrit balıkların vahşi doğadaki zebra balıklarına benzer hızlara ve yüzme etkinliğine ulaştığını bildirdi.
Öte yandan, çalışmanın yazarları kök hücrelerden yetiştirilen yapay bir kalp, aritmileri olan insanlara yardımcı olabileceğini de vurguladı. Aritmi, kalbin ritminin çok yavaş, çok hızlı veya düzensiz bir şekilde atmasına deniliyor.
Harvard Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Keel Yong Lee, “İki kas tabakası arasındaki kardiyak mekanik-elektriksel sinyalden yararlanarak, her kasılmanın otomatik olarak karşı taraftaki gerilmeye bir yanıt olarak sonuçlandığı döngüyü yeniden ürettik.
Gelecekte insan kalp hücrelerinden, insan kalbini her zamankinden daha yakından taklit eden daha karmaşık biyohibrit cihazlar inşa etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.