Telegram isimli sohbet uygulaması geçtiğimiz yıllarda hayatımıza girdi. WhatsApp’ın kapanacağı iddialarının tartışıldığı dönem popülerleşen Telegram uygulaması ülkemizde kötü amaçlar için kullanılıyor.
Haber Kıbrıs’ın derlediği bilgilere göre Telegram gruplarında fuhuş pazarlığından uyuşturucu satışına kadar birçok yasa dışı faaliyet gerçekleştiriliyor.
Özellikle Afrika kökenli kadın öğrencilerin “Lefkoşa’dayım uygunum” mesajlarına neredeyse tüm büyük gruplarda rastlamak mümkün.
Fuhuş yapmak isteyen kişinin özel olarak “Merhaba” yazması kısa sürede konuyu fuhuş pazarlığına taşıyor.
Elde edilen bilgilere göre Afrika kökenli öğrenciler saatlik veya gecelik ücretler karşılığı kendi evlerinde fuhuş yapıyor.
“Uyuşturucu bulmak çok kolay…”
Telegram isimli sohbet uygulamasında bir başka yasa dışı olay ise uyuşturucu ticareti. Bazı gruplar tamamen fuhuş sohbeti için açılıyor bazı gruplar ise uyuşturucu ticareti için.
Özellikle Güney Kıbrıs’tan uyuşturucu tacirlerinin hem İngilizce hem de Türkçe olarak uyuşturucu reklamı yaptığına rastlandı.
“Wyatt” isimli kullanıcının açık bir şekilde düzenli müşterilerin nakit ödeme yapabildiğini yeni müşterilerin ise online ödeme yöntemleri ile uyuşturucuya ulaşabileceği açıkça yazdığı görülüyor.
Öte yandan uyuşturucuyu teslim alan bazı müşterilerin de satıcıya grup üzerinden teşekkür ettiği gözlemlendi.
Çuvalcıoğlu: Çocuklarınızla etkili iletişim kurum
Psikolog Seral Çuvalcıoğlu, Telegram uygulamasının mesajları yedekleme yapmadığı için ailelerin çocuklarını kontrol etmesi bağlamında riskli bir uygulama olduğuna dikkat çekti.
Haber Kıbrıs’a konu ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan Çuvalcıoğlu, ailelerin çocukları ile etkili bir iletişimi olması gerektiğini, dijital ortamdaki tehlikelerden ancak bu yöntemle çocuklarını koruyabileceklerinin altını çizdi.
“Birçok uygulamada 18 yaş üstü içerikler var…”
Ailelerin çocukların özel alanlarına saygı duyması gerektiğini ifade eden Çuvalcıoğlu, ilkokul yaşındaki bir çocuğun risk faktörlerine daha açık olduğunu söyledi.
Küçük bir çocuğun yanlışlıkla cinsel içerikli gruplara rahatça girebileceğine dikkat çeken Seral Çuvalcıoğlu “İnternette iyi olan her şey gibi kötü uygulamalar da var. Aileler çocukları ile iletişimi güçlü tutmalı. Çocuklarının ne yaptığının farkında olmalı. Birçok uygulamada 18 yaş üstü içerikler var. Çocuklar aileleri ile güçlü bağ kurdukları taktirde yanlış olan durumları aktarmaktan çekinmez. Ailesi tarafından boşlanan, duygusal bağ Kurulamayan çocuklar internetin kötü tarafına daha çok yöneliyor.
Çocuklara ‘Kesinlikle yapma’ denilmemesi gerek. Bu durum çocukta merak uyandırır. Biz ailelerin çocukları ile sağlıklı iletişim kurması taraftarıyız” dedi.