kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,4457
EURO
36,1526
ALTIN
2.958,87
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Rumlarda 3 Otel Paniği

Rumlarda 3 Otel Paniği
1 Mayıs 2023 21:49
A+
A-

KKTC’de 1974 sonrasında 46 yıl kapalı kalan ve 3 yıl önce sivil ziyarete açılan hayalet kent unvanlı turistik Maraş kentinde, 3 otelin Rum sahipleri tarafından bir Türk’e satıldığı iddiası Rum yönetimini karıştırdı.

RUM medyası, “Doğruysa Maraş gidiyor” manşetleri atarken, Rum hükümeti soruşturma başlattı. KKTC’nin yerel gazetelerinden Yenibakış, 1974 öncesinde Ortadoğu’nun en ünlü turizm merkezi konumundaki Maraş’ta ‘Cleo’, ‘Agean’ ve ‘Golden Seaside Apartment’ hotellerinin bir Kıbrıslı Türk işinsanına güney Kıbrıs’ta sözleşme üzerinden satıldığı iddiasına yer verdi. Kimliği belirsiz Türk işinsanı ile otel sahiplerinin kendi aralarında sözleşme imzaladığı ve bu sözleşmenin de Rum makamları tarafından onaylandığı ileri sürüldü.

SÖZLEŞME YAPILMIŞ, TAPU DEVRİ YOK

Haber Rum yönetiminde büyük yankı bulurken, Rum hükümeti hemen soruşturma başlattı. Rum İçişleri Bakanlığı ve tapu dairesi, satışla ilgili herhangi bir başvuru olmadığını duyurdu. Maraş’taki otellerin satıldığı haberi Rum medyasında da manşetlere taşındı. Fileleftheros gazetesi, ‘Otellerin anahtarını verdiler’ başlığı altında, sözleşme üzerindeki Rum yönetimi mührünün, noterde yapılan sözleşmenin kaymakamlık tarafından onaylandığı anlamına gelen “apostille” işlemi olduğuna dikkat çekti. Rum yönetiminin alarma geçtiğini belirten gazete, Maraş’taki mülklerle ilgili tapuların Rum Tapu Dairesi Mağusa Kaza Amirliği’nde bulunduğu ve satışla ilgili herhangi bir bilgi ya da başvurunun olmadığını yazdı.

‘DOĞRUYSA GÜZEL BİR GELİŞME’

KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Rumların Maraş’taki mülklerini satmak için sözleşme imzalamasının güzel bir haber olduğunu belirterek, “Maraş’ın tümü askeri bölgeden çıkartılıp sivile açılmalı. Maraş’ı yerleşime açmak için ‘eşref saatini’ bekliyoruz. Eğer doğruysa Rumların mülklerini satmak istemesi güzel bir gelişme” dedi.

KKTC YASALARINDA SÖZLEŞMEYLE DEVİR MÜMKÜN DEĞİL

MARAŞ’ta 3 otelin Türk iş insanına satıldığı iddiaları KKTC’de de yankı buldu. Maraş’ın sivil ziyarete açılma sürecinde hukuki çalışmalar yürüten ve günümüzde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın müzakere heyetinde yer alan hukukçu milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Maraş’ta 1974 öncesi Rum mülkleriyle ilgili kararların AİHM’in de tanıdığı Lefkoşa’da kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu uhdesinde olduğuna dikkat çekerek, mahkeme ve KKTC İçişleri Bakanlığı kararı olmadan satışın mümkün olmadığını söyledi. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Hasipoğlu, “KKTC toprağı Maraş’taki mülklerle ilgili kararları Taşınmaz Mal Komisyonu veriyor. Otel ya da ev herhangi bir mülkün 1974 öncesi sahibinin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurması, mahkemenin de iade kararı alması gerekiyor. İade konusunda KKTC İçişleri Bakanlığı’nın da onayı şart. Eski Rum sahipleri ya da şirketler, kendilerine iade kararı olmadan, ister Türk ister yabancı fark etmez, başka birine devredemez. Sözleşme ile devretmesinin KKTC hukukunda karşılığı yok. Söz konusu 3 otelle ilgili de mahkeme ve İçişleri Bakanlığı’na bir kararı yok” ifadelerini kullandı.

BİLGİ NOTU: Maraş’ta 1974 öncesi kayıtlarına göre, 45’i yıldızlı, kalanı apartman tipi 105 Otel, 4 bin 649 ev ve daire, 21 banka, 7 kilise, 1 türbe, 1 mescit ve 2953 işyeri bulunuyor. Hürriyet:Ömer Bilge.(Kaynak:haberkibris.com) 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.