kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,4888
EURO
36,2725
ALTIN
2.958,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Prof. Dr. Celal Şengör: Kıbrıs’taki esas tehlike adanın Güney kıyılarında

Prof. Dr. Celal Şengör: Kıbrıs’taki esas tehlike adanın Güney kıyılarında
13 Şubat 2023 17:34
A+
A-

Akademisyen, bilim insanı ve jeolog Prof.Dr.Celal Şengör Radyo Vatan’da canlı telefon bağlantısı ile Serkan Tetik’in sorularını yanıtladı.

Şengör, İlk olarak Türkiye’deki deprem bölgelerinde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Prof.Dr.Şengör, Türkiye’deki büyük deprem felaketi sonrası, Kıbrıs adasının coğrafi olarak bundan nasıl etkileneceğine dair şöyle konuştu:

“Kıbrıs Türkiye’den gelen bir hat üzerinde duruyor. Bu Adana havzası. Bir de Kıbrıs’ın kendi derdi var, Afrika Kıbrıs’ın altına giriyor. Bunun hesapları yapıldı. Kıbrıs’taki esas tehlike adanın Güney kıyılarında. Ancak deprem beklentisi ile ilgili süre vermek çok zor. Kıbrıs’ta hareketler çok yavaş. Zemin olarak Mesarya bölgesi ve Girne civarındaki denize yakın bölgeler ve Maraş bölgesi en dikkat edilecek bölgeler arasında.”

Kıbrıs’ta tsunami tehlikesi var mı? sorusu üzerine ise Şengör şöyle cevap verdi.

“Akdeniz’in tsunami ile ilgili hesapları oldukça karışık. İtalya’da olabilecek bir deprem Kıbrıs’ı da etkiler, tarihte de etkilemiştir. Tsunaminin çok dikkatli etüt edilmesi lazım. Uzaklarda Girit’te ve İtalya’da olabilecek depremler Kıbrıs’ı etkiler buna çok dikkat edilmesi gerekir.”

Olası depremlere karşı ne gibi önlemler alınmalı sorusuna ise Prof.Şengör ‘eğitim’ vurgusu yaptı.

“İlk ve orta düzeyde okullarda özellikle coğrafya ve jeoloji eğitimlerinin verilmesi gerekir. Hükümetinizin bu noktaya önem vermesi gerekiyor. Olası büyük depremlere karşı binalarınızın güçlendirilmesini sağlayabilirseniz bu da büyük bir başarıdır”
.(Kaynak:haberkibris.com)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.