kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,5063
EURO
36,4700
ALTIN
2.955,67
BIST
9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Kıbrıs Geleneksel El Sanatları

30 Ocak 2022 04:07
A+
A-

Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs, bu kültürlerin beraberinde getirdiği el sanatlarını günümüze kadar taşımayı başarmıştır. Bunların başında ise Lefkara Nakışı gelmektedir. Nakışın tarihin 15. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Venediklilerin ülke yönetimini alması ile beraber nakış da bölgede sıklıkla kullanılmaya başlamıştır. İplikle keten kumaştan yapılmakta olan bu nakışın farklı şekilleri de yer almaktadır. Çeşitli renklerin kullanılmakta olduğu bu nakış modeli gerek mendillerde gerekse masa örtülerinde kendini göstermektedir. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından yapılan bu nakışın önemli özelliklerinden biri de hem arkasının hem de önünün aynı olmasıdır.

 

Kanaviçe üzerine gerdirilmiş olan keten kumaşın üzerine uygulanan hesap nakışı da yine Kıbrıs sınırları içerisinde özenle yapılmaktadır. Birbirinden farklı motiflerin ortaya çıkartılmakta olduğu bu nakışta her bir iplik tek tek hesaplanmaktadır. Bundan dolayı da hesap nakışı olarak adlandırılmaktadır.

 

El dokuması kilim modelleri de yine burayı ziyaret eden pek çok kişinin giderken yanında götürdüğü ürünlerden bir tanesidir. Özellikle de Gamizagusa çevresinde bulunan köylerde gelenek olarak uzun yıllardır dokunan kilimler son dönemlerde özellikle de koleksiyoncular için eşsiz parçalar olarak değerini arttırmaktadır.

 

Bitki örme tekniği de yine Kıbrıs içerisinde yapılan el işçiliklerinden bir tanesidir. Bunda yaprak, kök ve ince dallar oldukları gibi kullanılmakta ya da kesilerek örülmektedir. Böylelikle de ekmek tepsileri, sepet ve mücevher kutusu gibi ürünler ortaya çıkartılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.