kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C

DAÜ’de Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu

DAÜ’de Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu
10 Aralık 2024 18:35
A+
A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ), deprem sırasında yaşanabilecek riskleri azaltmak ve afetlere hazırlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Kıbrıs ve çevre bölgelerinde deprem risklerini belirlemek, toplumun farkındalığını artırmak, sürdürülebilir afet yönetim stratejileri geliştirmek ve güncel fay hatlarını belirlemek amacıyla kurulan merkezin başkanlığını DAÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmood Hosseini yürütüyor.

Türkiye’nin Uzmanları ile Güçlü İş Birliği

Sismik Deprem, Yapay Zeka Uygulamaları, Afet Yönetimi Eğitimi, Acil Tıp, Afet Antropolojisi, Afet Risk Yönetimi, Kütle Hareketleri gibi alanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nden uzman öğretim üyelerinin yönetim veya danışma kurulunda yer alacağı merkezde hem Kıbrıs adası hem de Doğu Akdeniz bölgesine ışık tutacak bilimsel çalışmalar gerçekleştirilecek.

Merkez, özellikle Doğu Akdeniz’deki tektonik hareketler nedeniyle deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alan Kıbrıs adasındaki yer hareketlerini ve bunların yapılara olan etkilerini incelemek için bilimsel çalışmalar gerçekleştirecek. Deprem verilerini analiz ederek sonuçlarını ilgili kamu kurumlarına sunmayı hedefleyen merkezde, deprem sonrası yapıların güvenliği konuları değerlendirilerek ilgili iyileştirme önerileri de paylaşılacak.

Merkez, arkeolojik, tarihi ve kültürel miras alanlarının olası depremlere karşı nasıl korunabileceğine dair çalışmalar yapmayı ve deprem sonrasında bu alanların durum değerlendirmesine yönelik rapor hazırlamayı da hedefliyor.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ bünyesinde açılan Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin önemine dikkat çekerek, depremlerin sadece fiziksel yıkıma yol açmadığını aynı zamanda toplumların sosyal ve ekonomik yapılarında da derin yaralara neden olduğunu vurguladı. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerek Türkiye gerekse Kıbrıs’ta hem fiziksel hem de duygusal yaralara neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, deprem ve deprem sonrasında yapılması gerekenlerin son derece önemli olduğunu ve bu konuda farkındalığın artmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Depreme hazırlığın hayati bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, merkezin yürüteceği bilimsel çalışmaların hem Kıbrıs adasının hem de Doğu Akdeniz’in afet yönetim süreçlerine katkı sağlayacağına inandığını aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.