Başbakan Ünal Üstel, yazılı bir açıklama yaparak, yükseköğretimde yaşanan gelişmelere dikkat çekti; YÖK’ten teknik destek talep ettiklerini söyledi.
Başbakan Üstel, “Bir üniversite odaklı görünse de, yükseköğretim dünyamız, meşru olmayan diploma elde edişiyle ilgili gelişmelerden olumsuz etkilenmektedir. Yaşananların kökleri, geçmişi bizim hükümet dönemimizin öncesine, gerilere uzansa da, hükümet sorumluluğuyla, birilerini suçlamayı tercih etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“KKTC’nin başbakanıyım ve görevim, sorunlar üzerinden politika yapmak değil, sorunların çözümünü sağlamaktır” diyen Başbakan Üstel, açıklamasına şöyle devam etti:
“Yükseköğretim için lokomotif sektör, denildi, ancak, bu lokomotifin yoluna sağlıklı devam etmesi için yapılması gerekenler yıllarca ihmal edildi. Hızla büyüyen üniversite dünyamızda denetim yaşamsal önem taşıyor. Buna rağmen, uygulamada denetim, ihmalin de gerisinde kaldı.”
Üstel, “Yüksek Öğretim Planlama, Denetim, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu YÖDAK’ın yasal yükümlülüklerini insan kaynağı ve bilişim, teknolojik altyapı yetersizliği nedeniyle yapamadığını ilgi duyan herkes gördü. Ancak uzun yıllardır yetersizliği giderici adımlar atılmadı” dedi.
“Bilginin en önemli kaynaklarından biri olan üniversitelerimizde, en temel bilgilere ulaşımda sorun olduğunu yaşayarak gördük” açıklamasını yapan Başbakan Üstel, üniversitelerde öğrencilerle ilgili doğruluğu tartışılmaz bilgiye ulaşılması gerektiğini kaydetti.
Başbakan Üstel, “Yine diplomaları, kaynağı olan ders bilgileriyle bilmek koşuldur. Başbakan olarak, hızla sonuç alıcı adımların atılması için, hareket halinde olunması için, bakan arkadaşlarım ve bürokratlarımızla çalışıyoruz. Gün konuşma değil, kalıcı, sistem özellikli çare üretme günüdür” açıklamasını yaptı.
“Suçlular, her kim olursa olsun yasal süreç kapsamında gereken yapılacaktır” diyen Başbakan Üstel, açıklamasının devamında ise şunları dile getirdi:
“Kişilerin hataları, kurumsal yapılarımıza mal edilemez. Kişiler nedeniyle kurumsal yapılarımız yıpratılamaz. Polis örgütümüze olan güvenim, kişisel hatalardan dolayı sarsılamaz. Yargı sistemimize de eksiksiz güveniyoruz. Onlar işlerini yapacak, biz de sistem kurarak geleceğe sorunsuz ve sağlıklı yürünmesini sağlayacağız.
Bu çerçevede ilk etapta, olanak yetersizliği olan YÖDAK’a diplomaları inceleme ve takip için, Anavatan Türkiye’nin en önemli kurumsal yapılarından olan Yükseköğretim Kurulu YÖK’ten teknik destek talep ettik. Konularımıza her zaman, çözüm üretme yönünde ilgi gösteren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın duyarlılığı sonucu talebimiz, gecikmesiz olumlu karşılanmıştır.
Hızlı bir şekilde YÖK’ün teknik desteğiyle, KKTC’de gerekli alt yapı kurulacak. Yaklaşık bir ay sonra üniversitelerimiz, beş yıl geriden günümüze kadar tüm diploma verilerini, eksiksiz, denetlenebilir içerikle sisteme kaydedecektir. Devamında kademeli olarak daha gerilere yönelik diploma bilgileri ortak sisteme konulacaktır. Kötümser, karamsar olmaya hiç gerek yoktur. Anayasal düzenimiz ve adalet alt yapımız, güvenilirdir, yol göstericidir.”