Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, BRT’de yayınlanan 17. Saat programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu Öğretmenler Değişiklik Yasası’nın 10 aydır gündemde olduğunu belirterek, yasa tasarısının özünde Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılması ve öğretmenleri itibarsızlaştırmanın olmadığını söyledi
“Sendikaların yaptıkları açıklamalarda bu maddeye bu gerekçeden dolayı karşıyız dediklerini duymadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, sendikaların hangi nelere karşı olduklarını söylemesi gerektiğini belirtti.
Düzenleme ile hizmetçi kursları zorunlu hale getirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, öğretmenlerin bu kurslara katılmadığına belirtti.
Yasa ile Atatürk Öğretmen Akademisi’nin ismini düzenlediklerini, Sendika’nın A- B öğretmen düzenlenmesi ile ilgili maddeye karşı olduğunu o maddenin de yasadan kaldırıldığını belirten Çavuşoğlu, sendikanın ayrıca 36 ay geçici öğretmenlik yapmasının ardından Öğretmen kadrosuna atanmak için sınava girme hakkına da karşı olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu “36 ayı tamamlayanların geçici öğretmenlikten kadroya atanmasını maddesini de ortadan kaldırdık. Geçici öğretmenlerin haklarını baki tutmak açısından da ülkedeki ihtiyacı da düşündüğümüzde 2023 yılından itibaren bu devre dışı kalacak” dedi.
Okul öncesi öğretmeni ile sınıf Öğretmeninin ders saatini eşitlediklerini belirten Çavuşoğlu, öğretmenlerin yasada bulunan ders yükümlülüklerini bir tamam yerine getirmeleri için düzenleme yaptıklarını da belirtti
Her öğretmenin ders yükümlüğünün yüzde 25ine kadar ihtiyaç olması halinde derse girmesi için düzenleme yaptıklarını da belirten Çavuşoğlu, Devletin hiç kimse angarya çalıştıramayacağını da belirterek sendikanın devlet olmadığını kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu bir soru üzerine Öğretmenler Değişiklik yasası sendikalar ile de görüş alışverişinde bulunduğunu belirterek “ hiç kimse Devlete karşı kafa tutmamalı” dedi. Sendikaların her gün bakanlıkta uzmanlar daire müdürleri ile görüşme halinde olduğunu belirten Çavuşoğlu “ sendikaların biz istemezsek olmaz şeklinde bir tavrı vardır bu şekilde kaybettiğimiz zamanı telafi edemeyiz” dedi.
Özel okul fiyatları ile ilgili de Bakan Çavuşoğlu, özel okulların fiyatlarını belirlemeden ziyade devletin görevinin kişileri özel okullara ihtiyaç duymamalarını sağlamak olduğunu söyledi.
Kendilerinin görevinin okulların standartlarını yükseltmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, tam gün eğitime 2023-2024 öğretim yıllarında hafta iki gün tam gün eğitime geçileceğini belirterek en geç üç yıl içerisinde tam gün eğitime geçileceğini söyledi.
Özel okulların ücretlerini asla benimsemediğini de vurgulayan Çavuşoğlu, özel okulların fiyatlarına müdahale edemeyeceğini belirterek Tam gün eğitime geçileceği için yeni öğretmene ihtiyacı duyulacağını belirten Çavuşoğlu, bu yıl 332 öğretmen istihdam edildiğini belirtti.
Kendilerinin görevinin insanları özel okullara muhtaç etmemek olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ailelerin çocukları öğleden sonra çocukları etütlere özel derslere gönderdiğini belirterek bu derslerin bir kısmını ikinci iş yasağına rağmen okullardaki öğretmenlerin yaptığını kaydetti.
Devlet olarak çocukları eğitme noktasında paydaşları ile birlikte başarılı olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, biz öğretmenlerimizi, halkımızı, öğrencilerimizi seviyoruz ama herkes üzerine düşeni yapacak” dedi.
Özel okullardan devlet okullarına geçecek öğrenciler ile ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, İlköğretimde Girne’de büyük sıkıntı olduğunu kaydederek, “beklenenin üzerinde özel okullardan sürpriz bir sayı ile öğrenci gelecekse prefabrik sınıfları geliştireceğiz, çok kalabalık sınıf bırakmayacağız” dedi.
Eylemlerde Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapattırmayacağız dendiğini belirten Çavuşoğlu, Akademinin yaşatılmasının en büyük güvencesinin kendileri olduğunu söyledi.
Akademisin güçlenmesini, rekabet edebilir noktaya gelmesini istediğini Çavuşoğlu Akademiyi geliştirmek büyütmek istediğini belirtti.
.(Kaynak:haberkibris.com)