kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
37,9871
EURO
41,5595
ALTIN
3.650,12
BIST
9.407,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C

Asya piyasalarında Trump krizi: Endeksler sert düştü

Asya piyasalarında Trump krizi: Endeksler sert düştü
7 Nisan 2025 16:28
A+
A-

Haftanın ilk işlem gününde, Şanghay’dan Tokyo’ya, Sidney’den Hong Kong’a kadar Asya’nın önde gelen borsa endekslerinde sert düşüşler kaydedildi. 

Asya ekonomileri, küresel ticarette önemli bir üretim merkezi olması sebebiyle, uygulanan yeni tarifelerden doğrudan etkileniyor. Aynı zamanda, küresel bir ticaret savaşının dünya ekonomisinin lokomotifi olan ABD’de durgunluk yaratabileceği endişeleri de bölgeyi baskı altında tutuyor.

Gün ortasına gelindiğinde Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 6, Avustralya ASX 200 endeksi yüzde 4, Güney Kore Kospi endeksi ise yüzde 4,7 değer kaybetti.

Çin ana karası, Hong Kong ve Tayvan’daki düşüşler ise Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olan bu piyasaların, diğer piyasalardaki kayıpları yeni fiyatlamasıyla daha da derinleşti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 6’nın, Hang Seng ve Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 10’un üzerinde düşüş gösterdi.

“Tarifeler, enflasyon beklentilerini tetikliyor”

Londra Borsası Grubu’na bağlı FTSE Russell’dan Julia Lee, “Tarifeler, enflasyon beklentilerini ve olası bir durgunluğu tetikliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yatırım bankası Goldman Sachs, ABD’de önümüzdeki 12 ay içinde durgunluk yaşanma ihtimalini yüzde 35’ten yüzde 45’e yükselttiğini açıkladı. JPMorgan ise ABD ve küresel ölçekte durgunluk ihtimalini yüzde 60 olarak tahmin ediyor.

ABD ekonomisinde yaşanacak olası bir yavaşlama, Asya’dan yapılan ihracatı ciddi şekilde etkileyecek. Zira ABD, bölge ülkeleri için en büyük pazarlardan biri konumunda.

Vanguard yatırım şirketinin Asya-Pasifik baş ekonomisti Qian Wang, “Asya, ABD’nin tarife artışlarının en sert etkilerini hissediyor. Yeni ve daha yüksek gümrük tarifeleri kalıcı hale geliyor. Bu durum, hem kısa hem de uzun vadede, özellikle küçük ve dışa açık ekonomiler için olumsuz sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

Trump’a, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinden dolayı dava açıldı

Cuma günü Çin’in misilleme kararının ardından küresel piyasalardaki sert satışlar daha da derinleşti. ABD’de S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 6 gerileyerek 2020’den bu yana en kötü haftalık performansını kaydetti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 5 düşerek son beş yılın en sert günlük kaybını yaşarken, Almanya ve Fransa’daki borsalarda da benzer oranlarda düşüşler gözlendi.

Julia Lee, piyasaların önümüzdeki günlerde de baskı altında kalabileceğini belirtti: “ABD vadeli işlemlerinde devam eden düşüşler, Wall Street’te bu gece de sert bir seans yaşanabileceğini gösteriyor.”

Trump’ın tüm ülkeleri kapsayan yüzde 10 oranındaki yeni ithalat vergilerini açıklamasının ardından, dünya genelinde borsalar trilyonlarca dolar değer kaybetti. Çin, Avrupa Birliği ve Vietnam gibi önemli ticaret ortakları da bu artışlardan doğrudan etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.