kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,7416
EURO
36,5865
ALTIN
2.958,00
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Antika merakı dolmuş şoförünü ‘gramofonist’ yaptı

Antika merakı dolmuş şoförünü ‘gramofonist’ yaptı
24 Şubat 2022 11:25
A+
A-

Antika merakı dolmuş şoförünü 'gramofonist' yaptı

Ankara’da yaşayan antika meraklısı Savaş Şekerbay, 12 yıldır antika eşya tamirciliği yapıyor. Arızalı iki antika gramofonu onararak başladığı hobisini mesleğe dönüştüren Şekerbay, onardığı eşya ve aletleri de atölyesine taşıdı.

Antika meraklısı Savaş Şekerbay, eski eşya pazarından aldığı arızalı iki antika gramofonu onarabilecek tamirci bulamayınca, tek başına yürüttüğü çalışmalarla başarıya ulaştı ve ardından bu işi mesleği haline getirdi.
Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki dükkanında yaklaşık 12 yıldır antika eşya tamirciliği yapan Şekerbay, bu işe başlama hikayesini ve eski tamir aletlerinden oluşturduğu koleksiyonunu anlattı.
Çocukluğundan bu yana antikalara meraklı olduğunu, eski model plak, pikap ve radyo gibi çeşitli ev eşyalarını arayıp edindiğini söyleyen Şekerbay’ın hayatı, arızalı iki antika gramofonunu satın almasıyla değişti.
Gramofonlarını tamir edebilecek usta bulamayınca tek başına yaptığını söyleyen Şekerbay, “Bunu kendim yapacağım, diye inat ettim. Oturdum, çözdüm, tamir ettim. İki tane gramofonum oldu. Bu gramofonları yapabilmek için yedek parçaya ihtiyacım oldu. Bunun için de başka bir gramofon aldım ve onun parçalarını kullandım” dedi.
Şekerbay, bu başarısının ardından gramofonlara karşı ilgisinin arttığını, bu konuda kendini geliştirmeye çalıştığını dile getirerek, biriktirmeye başladığı eşya ve tamir aletlerinin eve sığmaması üzerine atölye olarak da kullandığı bir dükkan açtığını söyledi.
Açtığı dükkanla o güne dek sürdürdüğü dolmuş şoförlüğünü bırakıp tam zamanlı kendini bu işe verdiğini belirten Şekerbay, “Bu iş için çok sayıda teçhizat gerekti. Bunları eve sığdırmak mümkün değildi. Bu işi meslek edinebilmek kolay olmadı. Çok çalıştım ve sonunda el alışkanlığı kazandım” diye konuştu.
Eski olan her şeyi güzel bulduğunu ve özellikle gramofonları çok beğendiğini söyleyen Şekerbay, 20. yüzyılın başlarında üretilmiş gramofonları tamir ederken kullandığı aletlerin de antika olmasının, işini daha anlamlı hale getireceğini düşünerek eski el aletleri biriktirmeye başladığını da söyledi.
Şekerbay, “Tamir ve restorasyon yaparken o yıllarda yapılmış tornavida, çekiç, pense gibi aletleri arayıp buldum. Bunların üstündeki işlemelere ve süslere hayran kaldım. Onları tamirde kullanmaya kıyamayıp koleksiyonlarını yapmaya başladım ve asla satmadım” şeklinde konuştu.
Koleksiyonunda çeşitli işlerde kullanılan 500’e yakın el yapımı alet bulunduğunu söyleyen Şekerbay​​​​​​​, “Tırpan ve tıraş bıçağı bileyleme makinası, 1901 yapımı tütün kesme makası, 1920 Alman yapımı ayarlı pense gibi neredeyse bir sanat eseri sayılabilecek estetik eşyalar var” dedi.
Şekerbay, müşterilerinden gelen taleplere göre özel gramofonlar tasarlayabildiğini, kemandan, deniz kabuğundan, gitardan ses veren gramofonlar yapabildiğini söyledi.
Yaklaşık 12 yıldır antika eşya tamiriyle uğraşan Savaş Şekerbay, 1900’lü yıllarda gramofonla uğraşan kişilere ‘gramofonist’ şeklinde hitap edildiğini, yaptığı işe uygun ismi bulduğunu ve bu ismi çok beğendiğini de belirtti.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.