kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
38,0042
EURO
41,7751
ALTIN
3.727,08
BIST
9.380,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
18°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Ankara-Şam arasında MEB olasılığı AB’de endişe yarattı

Ankara-Şam arasında MEB olasılığı AB’de endişe yarattı
20 Aralık 2024 20:33
A+
A-

Suriye’de Beşar Esad rejimini devirerek yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) Türkiye ile yakınlığı ve Batılı ülkelerin de yeni yönetimle art arda temas kurma adımları atması, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’da deniz yetki alanları konusunda endişeye neden oldu.

Yunan Kathimerini gazetesi, Yunan ve Güney Kıbrıs yönetimlerinin, Türkiye ile Suriye arasında bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalayarak deniz yetki alanları belirlemesi senaryosuna karşı AB içinde görüşmeler yürüttüğünü yazdı.

Böyle bir anlaşmanın Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını zedeleyebileceğine işaret eden gazete, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in Perşembe günü Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesi sonrasında Avrupalı mevkidaşlarına konuyla ilgili bilgi verdiklerini belirtti.

İki lider, Avrupalı mevkidaşlarına bu tür bir anlaşmanın “Kıbrıs’ın tartışılmaz egemenlik haklarını hiçe saymak” anlamına geleceğini kaydetti. Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in MEB tartışmalarının henüz spekülasyon niteliğinde olduğunu ve medyada çıkan haberlere dayandığını belirttiği, AB’nin Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan benzer bir anlaşmayı da tanımadığını hatırlattığı bildirildi.

Mitsotakis, AB liderler zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada Suriye’nin toprak bütünlüğüne desteklerini yinelemiş, Avrupa’nın Suriye konusunda tek ses olması gerektiğini vurgulayarak Yunanistan’ın AB’nin tutumunun şekillendirilmesinde kilit rol oynamaya hazır olduğu mesajı vermişti.

Cihat Yaycı ve Hulusi Akar gündeme getirmişti

Müstafi Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı, katıldığı Haber Global yayınında Libya ile olduğu gibi Suriye ile de Mavi Vatan anlaşması yapılmasını gündeme getirerek böyle bir anlaşmanın HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani açısından “Türkiye ile dostluğunu kanıtlamak, ülkesinin egemenliğini pekiştirmek ve Suriye’nin denizlerine sahip çıkmak” için çok önemli bir fırsat olacağını söylemişti. Yaycı, “Türkiye ile Suriye’nin karşılıklı kıyıları arasında aynı Libya ile yapılabildiği gibi münhasır ekonomik bölge anlaşması yapılabilir. Bu durum Suriye’ye Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin teklifine göre yüzde 12,5 daha fazla deniz alanı kazandırır” demişti.

Geçmişte Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuş olan AKP Kayseri milletvekili Hulusi Akar da iki gün önce yaptığı bir açıklamada Suriye ile deniz yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma sağlanabileceğine işaret etmişti.

DW/BK,HS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.