kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Mısır firavunu Tutankhamun’un uzaylı hançerinin Anadolu’da üretildiği ortaya çıktı: Mitanni uygarlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Mısır firavunu Tutankhamun’un uzaylı hançerinin Anadolu’da üretildiği ortaya çıktı: Mitanni uygarlığı hakkında bilinmesi gerekenler
21 Şubat 2022 16:44
A+
A-

Mısır firavunu Tutankhamun'un uzaylı hançerinin Anadolu'da üretildiği ortaya çıktı: Mitanni uygarlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Mısır firavunu Tutankhamun’un altın tabutunda bulunan hançerin, Anadolu topraklarında üretildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, göktaşından dökülen hançerin kökenleri bulmak için MÖ 14. yüzyılın ortalarında eski Mısır’daki diplomatik faaliyetleri belgeleyen Amarna Mektupları olarak adlandırılan tabletleri inceledi. 3 bin 400 yılllık yazıtlarda, Mitanni kralının, kızıyla evlenen Tutankamon’un dedesi III. Amenhotep’e altın kınlı demir bir hançer verdiği okundu. Ayrıca, hançerde kullanılan bazı yöntemlerin sadece bugünkü Dicle nehri etrafında yaşayan Mitannilere özgü olduğu belirtildi.

Bilim insanları yakın zamanda, Mısır firavunu Tutankhamun’un mezarında bulunan bir demir hançeri X-ray ışınlarıyla taradı ve metali bir göktaşından gelen nesnenin nasıl yapıldığını anlamaya çalıştı. Hançerin düşük sıcaklıkta dövülerek oluşturulduğunun muhtemel olduğu belirtildi.
Meteoritics Planetary Science adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, hançerin Mısır’da değil, Anadolu topraklarında üretildiği aktardı.
Bununla birlikte, arkeologlar 1920’lerde Tutankhamun’un Krallar Vadisi’ndeki mezar odasına girdiklerinde, firavunun gömülü ihtişamı arasında bir metre uzunluğunda bir hançer buldu.  Bıçağı demirden yapılmıştı. Söz konusu keşif, Demir Çağı’nın Tutankamun’un  ölümünden bir yüzyıl sonrasına kadar başlamadığı düşünüldüğünde oldukça şaşırtıcıydı.
Demir metalinin yeryüzünde keşfedilmesinden  önce gelen demir nesneler, araştırmacıları daha eski nesnelerin meteorit demirden geldiğine inandırdı.  Bunların, uzaydan düşen ve daha sonra Dünya’da dövülen metal parçaları olduğu düşünülüyor.
Ayrıca bu tip eşyalar Mısır’da ve ötesinde çok değerliydi. Türkiye’de bulunan meteoritik bir hançer, Tutankhamun’un doğumundan bin yıl öncesine yani Erken Tunç Çağı’na tarihlenmişti.
Diğer taraftan, Tutankhamun hançerin yanı sıra, demir bir koltuk başlığı ve demir bir bilezikle ile  gömülmüştü. 2016’da yapılan farklı bir araştırma, firavunun demirinin muhtemel meteoritik kökenini doğruladı, ancak geldiği göktaşı türü ve nasıl dövüldüğü hakkında yanıtlanmayan sorular bıraktı.
Japonya’daki Chiba Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan yeni çalışmanın yazarlarından Tomoko Arai, “Hançerin üretimini ve kökenini anlamak için, hançer için yerinde temassız, tahribatsız iki boyutlu kimyasal analiz gerçekleştirdik. Demir, nikel, manganez ve kobalt konsantrasyonlarını ortaya çıkaran X-ışınlarını parlatarak bıçağın temel yapısını haritaladık. Bıçaktaki kararmış noktalarda kükürt, klor, kalsiyum ve çinko bulduk.  Ancak mevcut mineraller kadar dağılımları da ilginçti” dedi.
Arai sözlerine , “Hançerin her iki tarafında yer alan yerlerde bulunan çapraz taralı bir doku fark ettik, bu da bi] oktahedrit demir göktaşı için tipik olan Widmanstätten yapısını düşündürüyor. Bunu görmek bizim için inanılmazdı” şeklinde devam etti.
Widmanstätten deseni (adını Avusturyalı bir mineralogdan aldı), bazı metalik göktaşlarında bulunan ve nikelin nesneler boyunca dağılması sonucunda oluşuyor. Tutankhamun’un silahındaki desenin varlığı ise hançerin en büyük demir göktaşları grubu olan bir oktahedritten yapıldığını gösteriyor.
Diğer taraftan bilim insanları, element analizinde gördüklerini doğrulamak için Tutankhamun’un hançerindeki deseni Japon göktaşı Shirahagi’deki desenle karşılaştırdı. Shirahagi, Taisho İmparatoru tarafından satın alınan bazı Japon kılıçlarındaki demirin kaynağını oluşturuyor. Görünüşe göre oktahedritler her yerde monarşilerin gözdesiydi.  Desenin eski Mısır hançerindeki varlığı da onun nasıl yapıldığına dair ipuçları verdi. Çalışmanın yazarları,  makalelerinde, metalin çok yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılırsa Widmanstätten deseninin ortadan kalkacağını yazdı.
Arai, “Yüzeydeki yerlerde küçük siyah lekeler de bulduk. İlk başta pas olduklarını düşündük. Ancak bunların genellikle oktahedrit demir göktaşlarında kapanımlar olarak ortaya çıkan demir sülfür oldukları ortaya çıktı.” Arai, ince Widmanstätten deseninin yanı sıra demir sülfürün varlığının, hançerin nispeten düşük bir ısıyla dövüldüğünü gösterdiğini söyledi.
Öte yandan, kimyasal analiz, hançerin kökenine dair ipucu vermese de bilim insanları, MÖ. 14. yüzyılın ortalarında eski Mısır’daki diplomatik faaliyetleri belgeleyen Amarna Mektupları olarak bilinen 3 bin 400 yıllık bir tablete yöneldi. Amarna mektupları, Yeni Krallık döneminde Antik Mısır yönetimi ve Kenan ile Amurru’daki temsilcileri arasında gerçekleşen, çoğu diplomatik yazışmaların arşivini oluşturuyor. Tablette Tutankamon’un dedesi III. Amenhotep’e, Mitanni kralının, firavun kızıyla evlendiğinde verilen altın kınlı demir bir hançerden bahsediliyor.
Araştırmacılar, aynı zamanda  element analizinin  ayrıca, hançerin kabzasındaki değerli taşların, Mitanni’de yaygın olarak kullanılan, ancak daha sonra Mısır’da görülmeyen kireç sıva ile yapıştırıldığını gösterdi. Arai, gelecekteki çalışmaların bıçağın bu değerlendirmesini daha fazla doğrulamaya yardımcı olacağını söyledi.
Mitanniler, MÖ 1500 ile MÖ 1200 yılları arasında Anadolu’da hüküm sürdü ve Hititlerin yıkılışından sonra bölgesel bir güç oldu.  Mitanni krallığı, MÖ 1600’lü yılların başlarında kuruldu.
Dicle Nehri’nin yukarısındaki Ilısu barajında ​​yapılan son kazılarda, Müslümantepe’de bulunan bir tapınakta, MÖ 1760 ila 1610 yılları arasından kalma Mitannilere ait ritüel eserler ve Mitanni silindir mührü bulundu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.