kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
34,4889
EURO
36,2751
ALTIN
2.961,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Deniz altı elektrik kablosu projesi “zorluklara rağmen mümkün”

Deniz altı elektrik kablosu projesi “zorluklara rağmen mümkün”
28 Nisan 2024 22:45
A+
A-

İsrail’de üretilecek elektriğin deniz altından döşenecek kablolarla önce Güney Kıbrıs, ardından da Yunanistan’ın Girit adasına götürülmesini öngören “Great Sea Interconnector” projesi New York’ta gerçekleştirilen bir seminerde gündeme geldi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun cuma günü ABD’nin New York kentinde “Economist” tarafından düzenlenen “5’inci Doğu Akdeniz İş Forumu” toplantısına katıldığını, ayrıca toplantı çerçevesinde ABD Enerji Bakanlığı Müsteşarı Geoffrey Pyatt’la da görüştüğünü yazdı.

Gazete, Rum Enerji Bakanı Papanastasiu ve ABD Enerji Bakanlığı Müsteşarı Pyatt’ın söz konusu forumda yaptıkları konuşmalarda, İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan deniz altı elektrik kablosu projesi olan “Great Sea Interconnector” projesinin önemine dikkat çektiklerini yazdı.

Papanastasiu konuşmasında; projenin, “teknolojinin ilerlemesiyle artık mümkün olabilen ancak zorluklar da barındıran ortak çıkarlara dayalı bir proje olduğunu” belirterek, projenin ayrıntılarına değindi.

Papanastasiu forumda ayrıca, Güney Kıbrıs’ın uluslararası bir iş merkezi olarak barındırdığı avantajlardan ve yatırım imkanlarından da katılımcılara bahsetti.

Pyatt: “Türkiye’nin sondaj denemeleriyle yaşananları bir daha görmek istemiyoruz”

Gazete, ABD Enerji Bakanlığı Müsteşarı Pyatt’ın da söz konusu forumda yaptığı konuşmada, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması açısından Akdeniz bölgesinin büyük önem taşıdığını söylediğini aktardı.

Pyatt, Avrupa’nın, Rus doğal gazından bağımsız hale gelmenin yollarını bulması gerektiğini belirterek “Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının kullanımı konusunda çok fazla şey işittim ve bunların artık gerçekleşmesinin vakti gelmiştir” şeklinde konuştu.

Pyatt konuşmasında şunları söyledi: “Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs gibi bölgede önemli rol üstlenen ülkeler gibi Türkiye de, enerjinin çatışmalara değil işbirliklerine giden bir yol olacağı şeklindeki düşüncemizi güçlendiriyor. 2020 yılında Yunanistan’da olanları ve Türkiye’nin sondaj faaliyetleriyle yaşananları hatırlıyorum. Türkiye’nin sondaj çabalarıyla yaşananları bir daha görmek istemiyoruz”.

2029 öncesinde faaliyete geçmesi beklenmiyor

Gazete, “Great Sea Interconnector” projesinin 2029 yılından önce faaliyete geçmesinin ise beklenmediğini, bu yüzden de projeye ilişkin “Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Planı’nın” yenilenmesinin gerektiğini yazdı.

Haberde, söz konusu plana ilişkin Rum tarafının öneri sunması ve planın AB’yle görüşülmesinin beklendiği de vurgulandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.