Geçmiş dönemlerin yaşantısını ve o zamanın izlerini görmek isteyenler için antik kentleri görmek yeterlidir. Salamis Antik Kenti de Kıbrıs içerisinde yer alan ve antik dönemden günümüze kadar gelmeyi başarmış bir yerdir. Bölgenin kökenleri ile alakalı net olarak bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Tunç Çağı’nın sonlarına doğru göç esnasında Anadolu’dan gelmiş olan kabileler tarafından Akalar’ın da katılmaları ile beraber kurulduğu iddiası bulunmaktadır. Homeroslara ait olan efsaneye göre ise burası Kral Telamon’un ooğu olan Troya Savaşçısı Teucer tarafından kurulmuş bir şehirdir.
Burada yer alan Roma Amfi Tiyatrosu, günümüze kadar gelmeyi başarmış ve Kıbrıs ziyareti esnasında pek çok kişinin görmek için geldiği yerlerden bir tanesidir. Her ne kadar 1959 yılına kadar keşfedilmemiş olsa da keşfedilmesinden sonra tekrardan kullanılması için yenilenmiştir. Denize doğru bakmakta olan diğer Roma tiyatrolarının aksine bu tiyatro iç kısımlara doğru bakmaktadır. Bölge ile alakalı yapılmış olan keşif kazıları esnasında tarihi Roma dönemlerine kadar dayanan tiyatronun etek kısımlarında başsız mermer heykeller bulunmuştur.
Bizans su sarnıcı ise Kıbrıs içerisindeki en büyük taş sarnıçlar arasında yer almaktadır. Burada birbirine açılmakta olan üç tane bölümden oluşsan duvar resimleri bulunur. Resimlerin bir tanesinde geçmişi MS. 6. yüzyıla uzanmakta olan yazılar araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Sarnıçtaki ana panelin yukarı kısmında yazılı İsa Mesih imgesi ile balık ve bitkilere ait su sahnesi tasvir edilmektedir.