kıbrısKıbrıs HakkındaErsin TatarErhan arıklıUbpCtpGirneLefkoşaLefkeGüzelyurtMağusaKapalı maraşKıbrıs haberKktc haberKıbrıs son dakikaKktc son dakikaKıbrıs gazateKktc gazeteGündem kıbrısHaber kıbrısGadara medyaGıynıkMurat şenkul
DOLAR
32,2397
EURO
34,6664
ALTIN
2.398,06
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Kumların Altına Gömülmüş Bir Antik Kent

30 Ocak 2022 04:02
A+
A-

Geçmiş dönemlerin yaşantısını ve o zamanın izlerini görmek isteyenler için antik kentleri görmek yeterlidir. Salamis Antik Kenti de Kıbrıs içerisinde yer alan ve antik dönemden günümüze kadar gelmeyi başarmış bir yerdir. Bölgenin kökenleri ile alakalı net olarak bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Tunç Çağı’nın sonlarına doğru göç esnasında Anadolu’dan gelmiş olan kabileler tarafından Akalar’ın da katılmaları ile beraber kurulduğu iddiası bulunmaktadır. Homeroslara ait olan efsaneye göre ise burası Kral Telamon’un ooğu olan Troya Savaşçısı Teucer tarafından kurulmuş bir şehirdir.

 

Burada yer alan Roma Amfi Tiyatrosu, günümüze kadar gelmeyi başarmış ve Kıbrıs ziyareti esnasında pek çok kişinin görmek için geldiği yerlerden bir tanesidir. Her ne kadar 1959 yılına kadar keşfedilmemiş olsa da keşfedilmesinden sonra tekrardan kullanılması için yenilenmiştir. Denize doğru bakmakta olan diğer Roma tiyatrolarının aksine bu tiyatro iç kısımlara doğru bakmaktadır. Bölge ile alakalı yapılmış olan keşif kazıları esnasında tarihi Roma dönemlerine kadar dayanan tiyatronun etek kısımlarında başsız mermer heykeller bulunmuştur.

 

Bizans su sarnıcı ise Kıbrıs içerisindeki en büyük taş sarnıçlar arasında yer almaktadır. Burada birbirine açılmakta olan üç tane bölümden oluşsan duvar resimleri bulunur. Resimlerin bir tanesinde geçmişi MS. 6. yüzyıla uzanmakta olan yazılar araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Sarnıçtaki ana panelin yukarı kısmında yazılı İsa Mesih imgesi ile balık ve bitkilere ait su sahnesi tasvir edilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.